Midsommarläsning

Eftersom det är midsommarafton imorgon vill jag gärna tipsa om lite härlig midsommarläsning. Kanske är det en vettig plan att stanna inne när himlen hänger som en grå och i värsta fall väldigt blöt filt över oss.

20150618_135822Att hitta en bok som avhandlar midsommar på något annat sätt än med hjälp av mord är dock inte helt lätt. Kanske är Shakespeares En midsommarnattsdröm det enda rätta valet.

Annars hittas Mariette Glodecks debutroman Röda Vita Rosen från 2005 (Norstedts förlag) som tar fart i det gemensamma firandet för ett gäng unga vuxna. De flesta i samlingen har känt varandra länge men har av olika anledningar inte haft kontakt på över ett år. Ju längre kvällen lider, ju mer känslor, minnen och ouppklarade relationer bubblar upp till ytan. Allt inramat av den klassiska leken med samma namn som boken.

Ett annat val skulle kunna vara Midsommargryning från 2013 av Lars Wilderäng (Massolit förlag), en uppföljare på den starkt nedrustningskritiska Midvintermörker från 2011. Midsommargryning bör med fördel läsas på midsommardagen. Helst år 2023. För att synka läsupplevelsen och maximera ångesteffekten. I Wilderängs Sverige är detta nämligen dagen då svenska trupper går ut i strid för att återta Gotland som för länge sedan är en republik under rysk kontroll. Det här är boken för dig som vill landa midsommarens kalas i lite konspirationstänk eller för dig som bara vill få lite inblick i militär stridstaktik. Boken väcker flera frågor om vad som skulle hända om Sverige faktiskt hamnade i krig och Wilderäng tycks ha gjort genuin research i ämnet.

För min egen del tänker jag dock försöka hitta något lättsammare som midsommarläsning. Efter ett högst traditionellt midsommarfirande med vänner, familj, midsommarstång och sill-lunch väljer jag att stanna kvar i fluffigt sommarmys. Trots det där med vädret. Eller just därför.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s