Britannia Road

20150618_163940Författare: Amanda Hodgkinson
Förlag: Historiska media
Utgivningsår: 2014

Kärleksparet Janusz och Silvana tvingas dela på sig efter att andra världskriget brutit ut i hemlandet Polen. Silvana flyr in i skogarna med den nyfödde sonen medan hennes make går ut i kriget som soldat.

Sex år senare ska familjen återförenas i den engelska staden Ipswich, där Janusz börjat skapa sig ett nytt liv. Hans förhoppning är att de nu äntligen ska kunna leva tillsammans som en vanlig familj men vägen dit är lång och svår. Kriget har för alltid gjort avtryck och det ska visa sig omöjligt att starta om där de en gång började.

Vad jag tyckte: Bokens handling griper tag och huvudpersonernas livsöden känns verkliga. För mig som är uppväxt i ett tryggt land och varit förskonad från krig är boken en viktig påminnelse om alla människor som lever med traumatiska minnen och erfarenheter som för alltid format dem. Det här är imponerande nog Hodgkinsons debutroman och jag ser fram emot att läsa mer från henne. 

Parallellt med att jag läste boken tittade jag även på den enastående tv-serien Tannbach-Ett krigsöde på SVT Play. Även den avhandlar efterkrigsåren på ett oerhört gripande sätt. Läs boken och se serien, men helst inte samtidigt. 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s