Americanah

Författare: Chimamanda Ngozi Adichie
Förlag: Bonnier Pocket
Utgivningsår: 2014

Americanah är en nutidsroman som utspelar sig i både USA och Nigeria och som med några få vältecknade karaktärers hjälp skildrar hela samhällen och dess frågor om rasism och klass. Mitt i allt löper kärleken mellan Ifemelu och Obinze som en röd tråd genom historien.

Ifemelu och Obinze blir kära i varandra under ungdomsåren i Nigeria. När Ifemelu får ett visum för att studera i USA tar hon chansen att åka och planen är att Obinze ska följa efter. Men det blir aldrig så, och de börjar med åren sakta bygga upp nya liv långt ifrån varandra. Ifemelu med ett allt starkare driv att ifrågasätta och skildra den öppna och dolda rasism som hon stöter på i USA.

Trots att hon bygger en karriär med vänner och en framgångsrik pojkvän känner Ifemelu sig aldrig riktigt accepterad i sitt nya land. Men när hon efter 15 år återvänder till Nigeria upptäcker hon att hon nu ses som annorlunda även där, hon är en Americanah.

Vad jag tycker: Chimamanda Ngozi Adichie är författaren till hyllade boken En halv gul sol, en bok som blev så kramad av recensenter och läsare att det kunde ha förstört hela Chimamanda Ngozi Adichies författarskap. Det är en stor hatt att fylla.

Men glädjande nog står Americanah stadigt för sig själv, därför tänker jag lämna alla vidare jämförelser mellan böckerna därhän. Kanske kunde historien ha kortats en del, ibland finner jag Ifemelus blogginlägg väl långa och uppfostrande, men i det stora hela är det en välskriven och lättläst bok som ger en bra inblick i hur det är att känna att man inte riktigt hör till det samhälle där man lever.

Chimamanda Ngozi Adichie skildrar olikheter och likheter mellan människorna i två länder som rent geografiskt är långt ifrån varandra, men som ändå delar mer än de vill inse.

Ibland känns själva kärlekshistorien mellan Ifemelu och Obinze överflödig även om den fungerar som ett kitt i handlingen. Istället dras jag in i språket och längtar efter att få läsa mer, inte för att historien i sig är så rafflande, utan för att jag vill veta mer om de samhällen som målas upp framför mig. Jag blir nyfiken och ibland upprörd, jag känner igen samtidigt som jag får nya infallsvinklar och jag vill stanna kvar bara för att få veta mer. Perfekt sommarläsning.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s