Mördarna i Åmotfors

deckarna-1280-jpgSvenskarna älskar sina deckare. Eller kriminalromaner. (Vad är egentligen skillnaden?). Och på sommaren läser vi dem som allra mest. Före detta statsminister Fredrik Reinfeldt har gjort sig känd för att hylla både Läckberg och Roslund/Hellström. De senare träffade jag då jag förra hösten hade nöjet att arbeta i produktionen bakom Deckarna som sändes under våren i SVT.

Tv-serien fick oförtjänt dålig kritik och nådde inte den storpublik som jag tyckte den var värd. Någon creddig kulturskribent kallade serien för en kalkon och sa att han behövde skämskudde. Nåväl. Smaken är som bekant delad. För det roliga när man har lagt ner sin själ och hjärta i ett arbete är att höra att de tittare som hittat fram uppskattat det de sett. Och Deckarna är ett av de projekt som jag arbetat med som fått absolut mest beröm från tittarna.

De författare som var med i serien öppnade verkligen upp. De litade på varandra och på produktionen och vågade berätta om saker som de aldrig pratat om i offentligheten förut. Deltagarna grävde i sina inre för att förstå sina egna och varandras drivkrafter lite bättre. Och dom gjorde det så fint och så värdigt.

Under tiden som jag arbetade med serien blev jag inspirerad att läsa författarnas böcker. Deras genuina engagemang och ofta väldigt omfattande arbete bakom varje bok gjorde att jag blev nyfiken på att kliva in i deras berättarvärldar.

Ödesgudinnan

I morgon åker jag till Gotland några dagar. Kanske får jag se en bit av Anna Janssons Gotland. Fast utan morden. Mer som Ödesgudinnan på salong d’amour (Norstedts förlag, 2014) hoppas jag.

* Foto Janne Danielsson/SVT

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s