Pojken som läste Jules Verne

Författare: Almudena Grandes
Förlag: Norstedts förlag
Utgivningsår: 2014

Okej, vi kan alla det här med att vädret inte riktigt infriar våra förväntningar. Än så länge. Att gnälla över det gör dock ingen glad och jag har det underbart ändå. För det är sommar, med eller utan regn! Det betyder ledighet, kärlek, jordgubbar och slappande med en bok.      20150709_213551Jag älskar verkligen sagor och tycker att de gör sig bättre i regn än i solljus. Jag tycker om när en ny värld målas upp framför mig och jag inte till hundra procent vet vad som är verkligt och vad som inte är det. Just nu läser jag Pojken som läste Jules Verne av den hyllade spanske författaren Almudena Grandes. Almudena tar mig skickligt med till det fattiga Andalusien under Francos tid när inbördeskriget går mot sitt slut.

Det är sommaren 1947 och tioårige Nino drömmer sig långt bort från livet i den civilgardistförläggning där han växer upp. Den enstörige skogvaktaren Pepe Portugisien blir Ninos förebild och vän. Genom honom och Jules Vernes böcker får han upp ögonen för det gerillakrig som pågår i bergen utanför förläggningen under ledning av den mytomspunne Cencerro. Upptäckten gör att Nino ställs inför svåra val.

Vad jag tycker: Det här är ingen saga utan en roman, tyvärr skulle jag vilja säga. För de livsöden och den tid som skildras är ofta rå och sorglig och mycket är hämtat från en hemsk verklighet. Men karaktärerna finns där från sagans värld, hoppet som människorna bär på och personporträtten. Då tänker jag särskilt på den enstörige skogvaktaren Pepe Portugisien som i Ninos ögon framstår som en fascinerande och klok man som rör sig lite i periferin av verkligheten. 

Almudenas språk är vackert och lättläst och jag dras in i berättelsen. Samtidigt får jag en bit historiebeskrivning, och en läsvärd bild av Spaniens efterkrigstid som jag tidigare haft dålig koll på. Jag kan varmt rekommendera Pojken som läste Jules Verne. Läs den!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s