När ondskan kommer nära

Vi hänger gärna upp våra liv på händelser som gör det lättare att dela upp tiden och sätta minnesbilder i relaton till varandra. Det kan vara en stor födelsedag, en uppkörning, ett bröllop, en resa, ett dödsfall, en födsel, en flytt eller något annat som av någon anledning etsat sig fast i våra minnen.

Det kan också vara världshändelser och tragedier av större mått. Ni vet dom där händelserna där alla som var tillräckligt gamla under tiden för alltid kommer kunna säga var de var och vad de gjorde när de nåddes av nyheten. Mordet på John F Kennedy, mordet på Olof Palme, mordet på Anna Lindh, 11 september-dåden och så skotten på Utöya.

20150730_192946 Eftersom jag arbetade som nyhetsreporter på Aftonbladet när det fruktansvärda och så otänkbara skedde i vårt grannland ser mina minnen efter att själva nyheten fått spridning annorlunda ut än om jag hade följt allt i en solstol vid sidan av.

Jag liverapporterade på Aftonbladet.se genom direktkontakt med mina fantastiska kollegor som var på plats och försökte beskriva det obeskrivliga. Jag åkte till Oslo ett par dagar efter att skotten fallit. Jag träffade anhöriga, var på många presskonferenser med sorgsna och skakade poliser som av främst utländska reportrar skulle ställas mot väggen och pressas att svara på frågor om hur det kunde gå så långt innan de grep den skyldige terroristen.

Jag var på begravning för att försöka ge en bild av den landssorg som drabbat norrmännen och även oss grannar, för ondskan kom plötsligt så oerhört nära.

Det som hände på Utöya är något som vi måste fortsätta prata och berätta om. Men det gör ont och jag kan inte säga att jag längtar efter att få öppna Åsne Seierstads bok En av oss. Samtidigt kan jag inte låta bli. Jag vill veta om hon kan ge en bredare bild av det som skedde. Om jag kan förstå något mer om en av vår tids mest ondskefulla gärningsmän. Det är mänskligt att vilja söka förklaringar. Tyvärr är det dock sällan vi kan få dem. Och egentligen vet jag ju att det inte kan finnas någon som är tillräcklig.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s