Skumtimmen

Författare: Johan Theorin
Förlag: Wahlström & Widstrand (Månpocket)
Utgivningsår: 2007

20150825_062707

En liten pojke försvinner i den täta dimman som dragit in över Öland en sensommardag i början av 70-talet. Alla på ön verkar minnas den där dagen, både för pojkens försvinnande och för dimman som i folkmun kallas ”skumtimmen”.

Mer än 20 år efter försvinnandet återvänder pojkens mamma, Julia, till ön efter ett samtal från sin pappa, sjökaptenen Gerlof Davidsson. Han har hittat nya spår i sökandet efter vad som hände dottersonen.

Vad jag tycker: Johan Theorins debutroman är välskriven och lättläst. Språket och berättelsen driver framåt och jag kommer på mig själv med att ha läst hundra sidor i ett sträck. Och då kan sägas att kriminalromanen egentligen inte är min favoritgenre. Skumtimmen känns dock som något annat, mer en roman än en klassisk deckare. Det finns ingen trött utredare eller poliskommissarie och inte heller någon framfusig och irriterande journalist som vill lösa brott. Istället får läsaren röra sig mellan framtid och dåtid och ta del av ett samhälle som förändrats och avfolkats på några få decennier. Jag som i min barndom spenderade flera somrar på Öland känner igen bilderna som Theorin målar upp, som det karga och stillsamma alvaret, och jag tycker om att befinna mig i en miljö dit litteraturen väldigt sällan tagit mig. 

Johan Theorin belönades med Deckarakademins debutantpris och det brittiska Dagger Award för Skumtimmen, och trots att det börjar bli rätt många år sedan den gavs ut så tycker jag att den fortfarande tillför något nytt till genren. Att jag dessutom direkt kände mig manad att sätta igång med Theorins andra bok, Nattfåk, är ett gott betyg.  

Annonser

En reaktion på ”Skumtimmen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s