Nattfåk

Författare: Johan Theorin
Förlag: Wahlström & Widstrand (Månpocket)
Utgivningsår: 200820150905_075431Vintern har kommit till Öland och när den kraftiga storm som kallas fåken är på väg in över Ön, är det bäst att hålla sig inne.

Familjen Westin har precis flyttat från Stockholm och in i den gamla ödegården Åludden, längst upp på öns norra udde. Gården och dess fyrar omges av historier om död och människor som går igen. Och när oförklarliga saker snart börjar hända väcks frågan om historierna ska tas på allvar.

Vad jag tycker: Bokens handling rör sig någonstans mellan att vara en klassisk deckare, en spänningsroman, en spökhistoria och kanske något av en skräckroman i lightversion. Även om Skumtimmen också rörde sig i gränslandet är Nattfåk mer kuslig.

Gerlof Davidsson, den gamla sjökaptenen, hänger med, annars är det i stort sett ett helt nytt persongalleri som målas upp. Och Theorin gör det skickligt, med enkla penseldrag skildrar han tre parallella historier utan tydlig gemensam riktning. Det gör att jag som läsare hålls kvar, för jag undrar hela tiden vart alla är på väg, vart ska det sluta?

Jag är inte särskilt svag för spökhistorier. Jag tycker egentligen inte alls om berättelser som får mig att rysa innan jag ska sova. Och det gör ju Nattfåk, mycket mer än Skumtimmen. Den är helt enkelt rätt obehaglig mellan varven. Skönt då att vissa av historierna i boken drar upp mer klassiska deckartrådar, de är enklare att hålla ifrån sig när mörkret faller. 

Nattfåk utsågs när den släpptes till årets bästa kriminalroman av svenska deckarakademin.Och jag kan tycka att Theorins böcker fortfarande tillför något till deckargenren, trots att det nu gått många år sedan de först släpptes. Jag kan dock inte säga att Nattfåk grabbade tag i mig, jag engagerade mig inte alls lika mycket i bokens karaktärer som jag gjorde i Skumtimmen. Jag läser den och tar mig lätt fram, men jag drabbas inte av historierna, och jag tror inte att jag kommer minnas den särskilt länge. 

Annonser

En reaktion på ”Nattfåk

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s