Mannen som läste högt på 6.27-tåget

Författare: Jean-Paul Didierlaurent
Förlag: Norstedts
Utgivningsår: 2015

20150916_184055

Guylain Vignolles är en man med fasta rutiner och vanor. Han lever ensam med sin guldfisk och varje dag åker han med 6.27-tåget till jobbet på återvinningsstationen för makulerade böcker. Där möter han sin vresige chef och sin rätt dryga kollega, och själv gör han sig så osynlig som han bara kan.

På sina tågresor till arbetsplatsen har Guylain en annorlunda vana, han läser högt ur diverse blandade boksidor som ligger förvarade mellan läskpapper. Vardagen lunkar på, tills en dag när han på tåget hittar ett usb-minne som är fullt av dagboksanteckningar från en ung kvinna. Guylain blir genast förälskad i hennes ord och bestämmer sig för att hitta henne.

Vad jag tycker:  På pappret lät det här verkligen som en bok i min smak. Jag hoppades på en ny berättelse i stil med Presidentens hatt. Men nej, det här gick inte hem hos mig. Under de första 100 sidorna hade jag svårt att koncentrera mig på boken, den grep liksom aldrig tag. Jag engagerade mig inte alls i Guylains öde. 

Under den andra halvan (boken är ju bara drygt 200 sidor) började en historia smyga fram. Det kunde kanske ha blivit något trevligt av det här ändå. Grunden finns ju där. Underfundigheten. Historien om Guylain. Men det blir ju liksom aldrig någonting. Kanske lite charmigt. Men inte mer. 

Jag tycker alltid det är roligt att kolla runt lite på nätet och se vad andra bokbloggar skrivit om det jag läser. Och den här boken får ju fina ord både här och var, kanske var det bara fel tajming för mig. Jag kanske inte hade rätt känsla när jag läste den. Eller så var det helt enkelt inte min historia. Ett exempel på någon som verkar ha haft en helt annan upplevelse än jag själv finns här: 

http://endastebocker.blogspot.se/2015/08/mannen-som-laste-hogt-pa-627-taget.html

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s