Rörgast

Författare: Johan Theorin
Förlag: Wahlström & Widstrand (Månpocket)
Utgivningsår: 201320151112_212525

Rörgast är den avslutande delen av Johan Theorins Ölandssvit. Det är mitt i högsäsongen på Öland och stekande varm sommar när den gamle skepparen Gerlof Davidsson väcks mitt i natten av en liten pojke som bultar på hans dörr. Pojken berättar skräckslaget om att han varit ombord på ett skepp fyllt av döende män och att han sett någon gå rå runt på däck med en yxa.

Läsaren dras in i en berättelse om hämnd, trasiga familjeband och händelser som balanserar på gränsen mellan nutid och dåtid.

Vad jag tyckerDet finns naturligtvis element i Theorins berättelse som binder samman Rörgast med Skumtimmen och Nattfåk- bland annat känslan av att det finns saker i det förflutna som inte går att fly ifrån, att handlingen utspelar sig på Öland, och så Gerlof Davidsson, den gamle skepparen. Liksom tidigare löper också flera historier parallellt för att ibland snudda vid varandra och slutligen helt mötas.

Theorin gör det här väldigt skickligt och han visar att han har en bredd i sitt författarskap- han hanterar både personporträtt och relationer, vid sidan av ett uns av kriminalroman och skräck. Och han gör det väldigt bra. 

Jag gillar verkligen Theorins språk, det är lättläst utan att bli för flyktigt, och berättelsen rör sig framåt utan att ge särskilt mycket motstånd. 

Känslan av spökroman är inte lika stark i Rörgast som i de tidigare böckerna, trots titeln. Jag skulle till och med säga att just det spåret känns lite krystat i det här fallet, vilket jag inte har tyckt tidigare. Det gör också att den här boken, trots sin skrämmande inledning, inte känns lika obehaglig som de andra två. Den flyter mer bara på.

Varken Rörgast eller Nattfåk når upp i Skumtimmens briljans, men jag ser ändå fram emot att läsa mer av Theorin. Trots att han rör sig i en genre som jag vanligtvis håller mig tvekande inför. 

Jag har också skrivit om Skumtimmen och Nattfåk.

Här har bokhandlarna på Bokboxen skrivit träffande om Rörgast och hur den står sig mot de andra böckerna i sviten.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s