Jag är en Tjuv

Författare: Jonas Karlsson
Förlag: Wahlström Widstrand
Utgivningsår: 2015

PhotoGrid_1450041682632

Det var ett tag sen jag skrev något här nu. Ibland kommer livet emellan, det händer saker som är så mycket större och viktigare och som tar över allt. Som gör att sånt som annars är roligt och avkopplade och givande helt tappar sin mening. Orken och energin för det där som inte måste göras finns helt enkelt inte. Så har det varit för mig.

Men just idag finns lusten där och i den här lilla luckan vill jag tipsa om en mysig och lättläst liten bok. Jag har läst Jonas Karlssons tidigare novellsamlingar och jag slås ofta av att han skriver underfundigt och lättflytande. Det märks att han är en iakttagare och att han är skicklig på att fånga människors små egenheter som gör dem till unika individer. Utan att kunna någonting om skådespeleri gissar jag att den förmågan även är till stor hjälp för honom där. För liksom i hans skådespeleri är det inga stora penseldrag i hans böcker, det är inga karaktärer som tar mycket plats eller som skiljer ut sig särskilt mycket från mängden. Jonas Karlsson lyfter upp de där människorna som vi annars inte ser, dom som bara finns där som en del av vår vardag.

Jag är en tjuv är inget undantag. Här får vi ta del av en kort period i säkerhetschefen Rolands liv. Allt börjar när han har oturen att gripa en snattare på varuhuset där han jobbar och tvingas utföra en ganska primitiv bestraffning som han önskar att han aldrig sagt något om. Det var en dålig idé från början, och den borde ha stannat som en lösryckt fikabords-idé. När den nu blir verklighet förändrar den Rolands inrutade tillvaro helt.

Det är ingen rafflande historia, men den får mig att le och ger en stunds avkoppling. Ibland är det gott nog.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s